Rabu, 10 Ogos 2016

Es melayu

Resepi masakan Es melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Es melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Es melayu

Es melayu
Es melayu

Bahan-bahan


  • 1 buah nanas (saiz sedang), kupas dan cuci lalu potong
  • 150 gr jagung manis, rebus lalu pipil
  • 200 gr rumput laut
  • 150 gr nata de coco
  • 75 gram kolang kaling (warna sesuai selera)
  • 300 gres serut
  • SIRUP:
  • 300 gr gula merah sikat halus
  • 200 ml air
  • Gula pasir secukupnya

KUAH:

  • 500 ml santan (dari 1 btr kelapa)
  • 1 helai daun pandan
  • 1/8 sudu teh garam

Langkah


  • Sirap gula: rebus gula merah, gula pasir dan air hingga larut.
  • KUAH SANTAN: rebus santan, daun pandan, dan garam sambil diaduk hingga mendidih.
  • Letakkan nanas, jagung pipilan, rumput laut, nata de coco dan kolang-kaling dalam gelas saji.
  • Tambah sirap gula, kuah santan, dan es serut.

Related Posts

Es melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.